En reiseblogg

Slik gjorde vi: Visum til Russland

kreml

Det viste seg å gå mye lettere enn fryktet å få visum til Russland. Såpass lett at det absolutt er verdt det for en helgetur til, ja, for eksempel Moskva.

Visumsøknad. Hjelp! Det høres unektelig vanskelig ut, og vi veit jo at russerne er strenge. Det var en liten (stor) bøyg å sette i gang, men både Magne og jeg har lenge hatt lyst til å besøke dette sagnomsuste landet øst for oss.

En kollega av meg fortalte en skrekkhistorie om gråtende tanter og illsinte russiske menn på Den russiske ambassaden i Oslo, så jeg valgte i stedet å bestille tid hos Russisk visumsenter Norge. Og slik gikk det hele for seg:

1. Du må ha en invitasjon/bekreftelse en reiseoperatør i Russland for å få visum. I praksis ordner de fleste hotell dette for deg. Se etter Visa Support på hotellets nettsider (du bør da fortrinnsvis bo på dette hotellet). Vi betalte 29 Euro per person for å få tilsendt alle nødvendige dokumenter på epost. Print ut! Dette må du ha med deg til visumkontoret. PS! Husk å sjekke at det står at du har betalt hele hotelloppholdet på voucheren din. (Vi hadde bare betalt depositum, men det var det som sto  på voucheren som gjalt for visumsøknaden her i Norge).

2. Du må ha flybillett inn og ut av landet – og en papirkopi av dette. Print ut! Dette trenger du også ha med til visumkontoret.

3. Du må ha kopi av gyldig reiseforsikring. Print ut de generelle vilkårene som typisk ligger på forsikringsselskapets nettsider. Du trenger bare de helt generelle punktene, som at reiseforsikring dekker ditt og datt. Ta også med kopi av forsikringsbevis hvis du har det. Dette må du ha med deg til visumkontoret.

4. Say cheese! Eller forresten, man skal jo ikke smile på passbilder. Du må i hvert fall ta passbilder (de kan ikke være eldre seks måneder). Du trenger ett stk, som skal limes på visumsøknaden på visumsenteret.

5. Fyll ut visumsøknad på nettsidene til Russisk visumsenter Norge: http://www.ifs-norway.com. Jeg trodde det skulle være vanskeligere, men ganske greie og forståelige felt å fylle ut. Print ut! Denne må du ha med deg til visumsenteret.  Husk! Du må enten skrive alt i søknadskjemaet på engelsk, med vanlige latinske bokstaver, eller alt på russisk med kyrilliske bokstaver. Jeg måtte oversette adressen til hotellet til latinske bokstaver, siden det sto med kyrilliske på hotellbekreftelsen. Et enkelt søk på google gjorde susen der! Husk å ha passet ved din side når du fyller ut (med mindre du husker passnummeret og utløpsdato i hodet, da …)

6. Du må selvsagt også ha gyldig pass. Dette må du ta med deg til visumsenteret. De beholder det til søknaden er behandlet, og du får det igjen samtidig som du henter visumet ditt.

7. Book møtetid elektronisk på Russisk visumsenter Norges nettsider: http://www.ifs-norway.com. Veldig enkelt. Du får opp en kalender, og huker at for tidspunktet du ønsker å komme. NB! Du må møte opp personlig, og kan ikke levere søknad for den du skal reise sammen med. Dere må booke hver deres møtetider. I unntakstilfeller kan du levere søknad på vegne av noen andre, men da bør du lese nøye hvordan du bør gå fram.

8. Møt opp til avtalt tid på visumsenteret som ligger i Oslo sentrum, bak Tollboden (adresse: Grev Wedels plass 4). Cirka ti minutter å gå fra Oslo S. NB! Selv om du har registrert et møtetidspunkt, blir du ikke ropt opp. Gå inn på rommet, det står stoler langs den ene veggen foran skrankene, reis deg opp og gå fram når det blir en ledig konsulent. (Alle heter Anna og Olga, og er veldig hyggelige.. hehehe). Hvis ikke du går fram, vil noen andre gjøre det, og du vil bli sittende …

Huskeliste over hva du må ha med til visumsenteret (alt må printes ut):

* Voucher og hotellbekreftelse (invitasjon)
* Utskrift av flyreisen inn og ut av Russland (print ut fra eposten din)
* Utskrift av vilkårene i reiseforsikringen din (den må være gyldig hele oppholdet)
* Utskrift av visumsøknaden (den du fylte ut på nettsidene til visumsenteret)
* Passfoto (ikke eldre enn seks måneder gammelt)
* Passet ditt!
* Bankkort med penger på: Visumet koster cirka 500 kroner, og du betaler med kort når du leverer søknaden din
* Godt humør: selv om damene på visumsenteret var superhyggelige, hadde jeg de sinte amabassademennene i bakhodet og tipset fra min kollega om å være blid og hyggelig no matter what!

Det tar fire til ti virkedager å behandle visumsøknaden. Da får du et turistvisum for maks 30 dager i Russland. Du kan velge mellom enkel eller dobbel innreise. Det vil si, dersom du skal en helgetur til Moskva (som vi skulle), trenger du enkel innreise. Mens dersom du skal til Russland og til et annet land og tilbake til Russland i løpet av de 30 dagene, så må du ha dobbel innreise.

Selv om de krever personlig oppmøte for hver enkelt når man søker, var det visst helt greit at kun en person hentet visumet og passene når det var ferdig behandlet. Vi fikk beskjed når vi kunne komme og hente dem, det var typisk mellom klokka 12.00 og 16.00 en gitt dag.

Ja, dette høres kanskje helt uoverkommelig ut, men som sagt: Det var mindre stress og styr enn fryktet. Gjør det!

Masse mer info om visum til Russland finner du her

GOD TUR!

14 kommentarer

 1. Ingrid

  Hei, takk for god info her, Er det virkelig krav om flybilletter? Det står ingenting om det på siden til Russisk Visumsenter eller ambassaden. Kun passfoto, pass, invitasjon og reiseforsikring. Og hvor lang tid tok behandlingstiden?
  Takk for hjelpen!
  Alt godt,

  Ingrid

  • magne

   Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding!
   Godt mulig du har rett i at flybilletter ikke er nødvendig, altså. Eventuelt kan det ha blitt endret. I alle fall er det grunn til å stole på informasjonen på siden til visumkontoret.

   Vi fikk våre visum i løpet av en snau uke, fire arbeidsdager, hvis jeg ikke husker feil.

   For øvrig, relatert til flybilletter og visum: Vi fikk refundert hele prisen da vi måtte avbestille flybilletter til Turkmenistan pga visumnekt. Dette var Lufthansa, men vil tro det da er normal praksis. Dermed bør det være risikofritt å kjøpe flybilletter før man søker visum. I alle fall så lenge du kjøper rett fra flyselskapet. Kjøper du via tredjepart, kan de ha et avbestillingsgebyr. Skal gå litt i dybden på dette seinere.

 2. Nardos

  Hei,

  Tusen takk for en god og tydelig forklaring på hele prosessen. Jeg skal reise til Thailand i februar 2017 og har allerede nå begynt å gjøre litt research siden jeg skal reise gjennom Russland. Jeg skal bytte flyplass i Russland og er dermand uansett nødt til å søke visum, men jeg er veldig usikker på om det blir da turistvisum jeg skal søke. Men jeg skal nok ringe ambassaden på mandag og høre med de.

  Jeg har bestemt meg å søke med IFS Norway som dere gjorde men jeg bor i Stavanger og er dermed nødt til inn til Oslo for å levere inn søknaden og dokumentasjon, men må måtte dere tilbake for å hente pass eller ble de bare sendt på Mail? Jeg har ikke mulighet for å bli en uke ekstra i Oslo siden jeg må reise hjem igjen pga jobb og lurte bare på om passet kunne eventuelt bli sendt hjem til meg på Mail?

  • carina

   Hei! Så hyggelig at du fant info du trengte 🙂 Turistvisum høres riktig ut, ja. Da vi søkte tok det en ukes tid før vi kunne hente passene, men da var det for eks helt ok at Magne henta for oss begge. Vi sjekka aldri ang å få det tilsendt, men det tror jeg er sannsynlig at de kan gjøre. I verste fall får du alliere deg med noen i Oslo som kan hente og sende deg. Lykke til! Gi gjerne en update på hvordan det løste seg 🙂 Hilsen Carina

   • Eivind Schjerven

    Det skal holde med transitvisum om du kun skal bytte flyplass.

   • Nardos

    Hei!

    Har nettopp fått passet mitt i posten i dag. Det hele var egentlig ganske enkelt som dere forklarte. Jeg slapp heldigvis å reise helt til Oslo for å søke og hente passet. Jeg sendte dokumente mine til IFS og fikk en faktura neste dag på 1 064kr. Ambassaden var stengt til den 9. Januar og jeg hadde sendt inn alt til IFS den 23. Desember. Jeg fikk transittvisum fra den 6. Februar til den 2. Mars og fikk 3 dager til sammen i landet da.

    Var egentlig ikke så skummelt som jeg hadde sett for meg og jeg var redd at det skulle være komplikasjoner men alt gikk heldigvis greit 🙂 Takk for hjelpen og god informasjon! 🙂

  • magne

   Hei! Skal ikke begynne å protestere på Carinas forslag her, men tror det er transittvisum du bør satse på. Da slipper du kravene om å få tak i invitasjon/bekreftelse fra et reiseselskap. Det eneste du da trenger er kopi av betalte flybilletter, så vidt jeg kan se. Og så har du en makstid på tre dager i landet, da. Men det holder vel?

 3. Magnus

  Må man virkelig reise til oslo personlig for å få visum i 2016?

  virker jo helt 1800talls

 4. Jostein

  Hei

  Vært i St. Petersburg to ganger tidligere og drar dit på nytt i morgen. Bruker IFS visumsenteret som ligger rett ved Akershus festning og det går raskt og smertefritt dersom man har med alle papirer som beskrevet i bloggen.
  Men flybilletter har jeg aldri blitt spurt om. Alltid søkt visum først og bestilt billetter etterpå.
  Normalt tar det en uke å få visum, har man dårlig tid kan man få hastevisum, koster litt ekstra og tar tre dager.
  Forøvrig så er St. Petersburg en fantastisk by og kan anbefales på det sterkeste. Men utenfor sentrum så er engelskunnskapene noe begrenset selv hos de yngre og begrenser seg til yes og no pluss litt til hvis man er heldig. Det er hvertfall min erfaring hittil.

 5. Christine

  Hei:) Må man betale hele hotell oppholder på forhånd eller holder det med booking bekreftelse? Føler det tryggest å kunne betale når jeg er der. Mvh Christine

  • carina

   Hei! Vi betalte ikke på forhånd, men vi fikk en bekreftelse av hotellet som sa at vi hadde gjort det (eller i hvert fall gikk god for oss). Så det kan virke som at visum-folka ønsker å ha en slik type bekreftelse om man ikke faktisk har betalt på forhånd. Virket som det var en vanlig prosedyre, og skapte ikke noen problemer for vår del i alle fall. Hotellene vil nok sikkert ha kunder, og bistår så godt de kan, sånn sett. God tur, Christine!

  • Øyvind

   Hei vi har vært noen turer til russland holder med utskrift fra hotel som du har booket inn på..har aldri betalt noe hotel før ankomst…vi skal snart til st.petersburg gleder oss ..

 6. Jovana

  Hei og takk for nyttige tips. Vi skal på en helgetur til Moskva i november og har nettopp fått dok. vi må ha fra hotellet å legge ved søknad om visum. Men jeg stusser noe veldig over om man skal bestille time på selve ambassaden eller bruke visumsenteret, slik dere gjorde? Er det noe forskjell i pris eller tar både konsulær avd. på ambassaden og visumsenteret 300 i servicegebyr, i tilleg til de kr, 315 ? Ser at også ambassaden har bookingsystemet og man kan få avtalen der….blir bare litt forvirret rundt hva forskjellen mellom disse egentlig er…og ja, jeg er ikke redd for sure damer på konsulatet, kommer selv fra balkan, så det håndteres fint 😉

  • magne

   Hei! Så vidt jeg vet tar de ikke imot henvendelser på ambassaden lenger, så da må man nok bruke visumsenteret. Vil da tro informasjonen på ambassaden bare viser til visumsenteret, eller at de anser det som en del av ambassaden. Med mindre det har skjedd noe nytt som jeg ikke har fått med meg, altså.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2024 Bredoksen

Tema av Anders NorénOpp ↑