billigfotball

Fotballtur til England kan være veldig dyrt – eller ganske billig. Her er noen enkle grep som gjør at du kan få med deg moroa uten å tømme lommeboka.

I løpet av årets første måneder har jeg vært i England og sett fotball tre ganger. Det kan høres ut som jeg er rik – eller i alle fall var det før disse turene. Men det går an å reise til England og se fotball relativt billig.

Sist gang gikk imidlertid ikke alt etter planen. Les mer om det her!

Uansett: Reiser du til England for å se fotball, er det en klar sammenheng mellom hvor mye du betaler og hvor mye jobb du gjør selv. Bestiller du en ferdig pakketur gjennom en operatør, får du både kampbillett og hotell (og kanskje også flybillett) rett i fanget. Men det koster.

Litt billigere er det om du kjøper en billettpakke gjennom en av de norske supporterklubbene. Da må du nok melde deg inn i supporterklubben først, men har du et favorittlag, er dette noe du bør gjøre uansett. Da kan du også nyte godt av en pakketur som sannsynligvis er betydelig billigere enn de uavhengige pakketurene. Både Tottenham, Liverpool og Chelsea har for eksempel samarbeidsavtale med Ving.

Det billigste er om du gjør jobben selv – bestiller både flybilletter, hotell og kampbilletter. Det krever litt arbeid, men det går. Her er tipsene. Jeg holder meg først og fremst til London, siden det er byen jeg kjenner best.

 

Billige flybilletter til England

Det går masse fly fra Oslo til London, noen færre til Liverpool og Manchester. Det er derfor enklest å finne billige billetter til London. De er det en hel del av. Men husk at mange nordmenn reiser på helgetur til England, enten det er på grunn av fotball eller andre ting. Derfor er det mange om beinet.

Dersom du skal ta én dag fri fra jobb, ta mandagen. Da kan du reise lørdag til mandag, i stedet for fredag til søndag, slik mange andre gjør. Flybillettene er betydelig billigere disse dagene. Det er selvsagt enklest om laget du skal se har søndagskamp, men tar du morgenflyet fra Oslo en lørdag, er du uansett i London i god tid før kampstart.

Kan du reise på kamp i midtuka, er dette enda billigere. Da er folk flest på jobb, og færre kan reise på kamp i England, både nordmenn og engelskmenn.

Konkrete flytips:

  • Ryanair flyr fra Rygge og Torp til Stansted – og er som regel billigst.
  • Norwegian flyr fra Gardermoen til Gatwick, og de kan også være billige.
  • SAS og British Airways flyr fra Gardermoen til Heathrow. Her kan det ofte være billige helgebilletter TIL London, mens det er verre å komme seg hjem igjen.

Noe å ha i bakhodet: Flytogprisene i England kan være ganske stive. Skal du fra Stansted, bør du bestille over én måned i forveien hos Stansted Express på nett. Dette er den laveste prisen du får. Er du litt senere ute, finnes også tilbud for grupper på tre og fire, eller et annet tilbud hvis dere er to.

Skal du fra Gatwick, er det også rabatter for grupper og forhåndsbestilling på Gatwick Express. Men rabatten er liten, så her kan du like gjerne kjøre lokaltog som flytog. Thameslink-togene stopper flere steder sentralt i London og koster som regel bare ti pund hver vei.

Fra London kan du også ta tog til for eksempel Liverpool eller Manchester. Billettene kan du få ned i ti pund hver vei dersom du bestiller tidlig – og til det tidobbelte dersom du bestiller sent. Sjekk priser og tider på thetrainline.com, en fellesportal for togbilletter med flere togselskaper.

 

Billig hotell i London

Overnatting i London er ikke spesielt billig. Men det finnes jo grader av dyrt her også. Før du bestiller, kan du tenke over om du er villig til å dele soverom eller bad med ukjente. Er svaret ja på begge spørsmål, kan du finne seng på sovesal på flere hosteller til en billig penge. Et eksempel er Generator Hostel på Russel Square.

Hvis dere reiser flere sammen, går det også an å bli mange nok til å fylle opp for eksempel en sovesal for fire. Da får dere et privat rom, selv om dere i utgangspunktet betaler for å dele.

Vil du ha ditt eget soverom, må du litt opp i pris. Men det finnes flere rimelige småhoteller rundt Kings Cross. Et av disse, som jeg har brukt flere ganger, er Meridiana Hotel. Her finnes det både rom med eget og felles bad. Denne type hoteller er sjelden nye, så hvis du er typen som ønsker det plettfritt, bør du styre unna. Men du reiser vel ikke til London for å være på hotellrommet?

Et alternativ er Clink 261, et hostell som også ligger ved Kings Cross. Her kan du få ditt eget dobbeltrom, men med bad på gangen. Tidligere nevnte Generator har også private rom.

Vil du ha både bad og soverom for deg selv, ville jeg gått for Tune Hotels. Det er en hotellkjede drevet av eieren til AirAsia. Og dette er hotell etter lavprisflyprinsippet: Rommet er billig, men du må betale for alt annet. Tv, bagasjeoppbevaring, tidlig innsjekk, internett og håndkle er eksempler på ting du må betale tilleggspris for. Men hotellene er nesten helt nye, og du får ditt eget rom med bad. Bestiller du tidlig, kommer du ned i rundt 45 pund for dobbeltrommet. Det er billig sentralt i London! Et annet alternativ er Premier Inn, som har hotell med gode priser flere steder i byen.

Reiser du alene? I så fall er det verdt å sjekke ut Islington Inn. Her kan du få enkeltrom til under 40 pund. Og her får du også frokost og internett. Beliggenheten er ikke av de mest sentrale, men området i seg selv er ganske kult.

 

Billig kampbillett i London

Dette kan være enkelt – eller vanskelig. De fleste klubbene har en ordning der medlemmer har forkjøpsrett på billettene etter at sesongkortinnehaverne har fått sitt. Dersom medlemmene ikke kjøper resten av billettene, blir de tilgjengelig på åpent salg.

Åpent salg skjer sjelden i storklubbene, og aldri på de største kampene. Men dersom du vil se en midtukekamp, eller et litt mindre populært oppgjør, er det muligheter. Gjør du litt research på forhånd, vil du kunne se hvilke klubber som pleier å selge ut kampene sine. Her er en generell oversikt over hvor fullt det pleier å være på kampene til alle klubber i Premier League. På klubbens egne nettsider kan du følge med på om kampene før den du har tenkt å dra på selv blir utsolgt før ikke-medlemmer får mulighet til å kjøpe. At kampen blir utsolgt, betyr nemlig ikke at det er umulig å få billetter.

Billettsalg og info hos London-klubbene i Premier League:

På linkene over vil du finne noen billetter, men også mye  som er utsolgt. Dersom du vil være med i kampen om billetter til de store kampene, er det nemlig medlemsskap som gjelder. For noen hundrelapper i året, kan du melde deg inn hos din klubb og dermed ta del i forskjøpsretten. Da er det bare å sitte klar med bankkortet når medlemssalget åpner.

Kampbilletten vil koste deg alt fra 30 til nærmere 100 pund, avhengig av hvor fine plasser du skal ha og hvem som spiller. Det er det det koster. Men det vil fortsatt være betydelig mindre enn du betaler hvis du kjøper en billettpakke hos en pakkereiseleverandør.

Et alternativ: Flere klubber gjør det mulig å kjøpe billetter fra sesongkortinnehavere som ikke skal på kampen. Dette kan enten gjøres via klubbene (se etter Ticket Exchange), eller klubbene bruker offisielle tredjepartsleverandører. De mest vanlige er StubHub og Viagogo. Dette er i realiteten organisert svartebørs, så du er prisgitt grådigheten til de som selger billettene. Men systemet er tryggere enn å kjøpe av en tilfeldig svartebørshai på gata, og du kan ofte finne billetter til grei pris her.

 

Et konkret tips til slutt: Kan du dra i midtuka? Gjør det! Da kan færre andre, og både fly, hoteller og kampbilletter vil være billigere og enklere å få tak i.