Fly og snø

Ut fra denne bloggen kan det virke som alt av reising går etter planen for vår del. Her er en historie som beviser at det slett ikke er tilfelle.

Jeg skulle på fotballtur til Liverpool med gutta i slutten av januar. Turen var planlagt lenge i forveien, og vi bestilte flybilletter så snart tv-kampene var fastsatt og vi kunne være sikre på kamptidspunktet. Planen var å ta fri én dag på hver side av helgen – og dermed være borte fra fredag til mandag.

Sær som jeg er, ville jeg ikke bruke mer penger enn nødvendig på turen. Mens resten av gutta valgte flyet fra Gardermoen til Manchester, og betalte nærmere 3000 kroner, endte jeg på drøye tusenlappen ved å fly fra Gardermoen til London, og deretter tog til Liverpool.

Fotballtur til England trenger nemlig ikke å være dyrt. Les tipsene om å få turen billig her!

Omveien innom London ville gi meg både tid til en god frokost på en favorittkaffebar i byen – og noen øl med en kompis i London på vei tilbake. Dessuten var toget billig da jeg bestilte så tidlig. Drøye hundrelappen hver vei kostet det – og dermed fikk jeg turen for under halv pris, sammenliknet med kompisene mine.

Torsdag, dagen før avgang, våknet jeg til en sms på mobilen i halv ni-tiden. Norwegian hadde ønsket meg velkommen til boarding for et par timer siden. Jeg hadde altså bestilt fly på feil dato. Fine greier. Fredagsfly til London pleier å koste skjorta dagen i forveien.

Ryanairs morgenfly fra Rygge var imidlertid ikke altfor dyrt, og til England måtte jeg jo. Så da var det bare å glemme tapet og bestille ny flybillett. 800 kroner.

Men alt var på ingen måte i rute igjen. En kjapp titt på bekreftelsen av togbilletten viste at også den var bestilt til dagen i forveien. Og for å få den lave prisen, hadde jeg selvsagt ikke mulighet til å endre togbilletten. Dermed var det bare å kjøpe ny togbillett også. Det er heller ikke spesielt billig en dag i forveien: 450 kroner.

Sure penger, men sånn går det når man slurver med bestillingen. Og enda surere var det når jeg ikke skulle på jobb denne torsdagen uansett. Hadde jeg oppdaget det i tide, kunne jeg jo bare fått en dag ekstra i London.

Fredag var jeg uansett på vei, i morgenflybussen fra Oslo til Rygge, som har det umenneskelige avgangstidspunktet 0400 fra Oslo bussterminal. Men jeg ville i alle fall komme tidlig til London – og fremdeles rekke den etterlengtede frokosten før togavgang. Såpass slingringsmonn ga jeg meg også på den nye togbestillingen. Jeg ville til og med tåle en forsinkelse større enn jeg noen gang har opplevd på vei til London.

Jinx, kanskje. For det snødde både i Oslo og London denne morgenen. Dermed var det vanskelig å få landingstid i London, og flyet sto på rullebanen over en time før det viste tegn til å kunne dra. Jeg hadde fortsatt god tid, men det begynte å spøke for frokosten.

Men så kom nyheten som sendte spøkelser og gjenferd etter både frokost og togavgang. Det var problemer med flyet, så alle passasjerene måtte ut igjen og bytte fly. Flott! Det gikk tre kvarter ekstra, og så en ny halvtime inne i flyet. Nærmere to og en halv time forsinket kunne vi endelig lette.

Vi landet i London en halvtime før toget mitt skulle gå. Selv ikke med legendarisk flyt i passkontroll og på flytoget, ville jeg være i nærheten. Det tar cirka 50 minutter fra passkontrollen på Stansted til Euston, der toget til Liverpool går. Dermed var det bare å kjøpe en ny togbillett til Liverpool. Den tredje for min del. Og prisene var ikke noe bedre samme dag enn dagen før. 999 kroner.

På toget til Liverpool, endelig. For øvrig Wembley i bakgrunnen.

På toget til Liverpool, endelig. For øvrig Wembley i bakgrunnen.

To fly og tre tog måtte jeg altså bestille for å komme meg til Liverpool. Og reisen som skulle koste 350 kroner med fly og 150 med tog endte totalt på 1150 kroner for fly og 1600 kroner for tog. Heldigvis fikk jeg igjen 999 av de siste på reiseforsikringen. For selv om det var min egen feil at jeg ikke bestilte billetter til riktig dag, kunne ikke jeg noe for at været og Ryanair hadde en dårlig dag.

Hjemreisen gikk heldigvis som smurt. Både returtog og returfly var bestilt til riktig dag, og jeg rakk et par planlagte øl i London på veien.

Liverpool var også kult, forresten. Mer om det en annen gang.