flybilde

Mange har lurt på hvordan vi fant flybilletter og reiserute på vår tur i Sør-Amerika. Her kommer en rask forklaring.

Som nevnt tidligere, utviklet ruten seg gradvis. Det som først var en relativt enkel tur til Brasil og Argentina, ble til slutt en solid rundreise i hele søndre del av Sør-Amerika. Til tross for dette, slapp vi unna med et ganske ok budsjett, takket være iherdig leting etter billige flybilletter.

Jeg bruker søkemotorer som Kayak og Momondo til å finne flybilletter. Her kan man søke i mange flyselskaper samtidig – og man kan legge inn ekstra valg som mellomlandinger, reisedager, flytider og annet.

Turen frem og tilbake over Atlanterhavet var den dyreste delen av turen. Det er tross alt langt fra Norge til Brasil, og enda lenger til Argentina. En tur-retur-billett fra Oslo til Rio koster fort nærmere 8000 kroner. Velger du hjemreise fra en annen by, blir det litt dyrere, men ikke mye. Hvis du finner et flyeselskap som flyr til begge byene, i vårt tilfelle Rio og Buenos Aires, blir det neppe mer enn et par hundrelapper ekstra.

Du kan selvsagt få enda billigere flybilletter, hvis du treffer på en salgsperiode hos et av de store flyselskapene. Vi var akkurat for sene til å få med oss september-salget til British Airways, da vi skulle bestille i begynnelsen av oktober. Dermed så det ut til at vi måtte betale dyrt.

Men det finnes som regel alternativer, så også denne gang. Ofte kan man finne billigere flybilletter ved å søke fra andre byer enn Oslo. Dette kan for eksempel være London, Stockholm, Amsterdam og København – alle byer det er billig å komme seg til fra Oslo. Vi fant billetter fra Amsterdam til Rio med retur fra Buenos Aires til Amsterdam for snaue 5000 kroner. Dermed var det bare å sjekke prisen for Oslo – Amsterdam tur/retur, som kom på cirka tusenlappen. Altså ble det til sammen 6000 kroner Oslo – Amsterdam – Rio / Buenos Aires – Amsterdam – Oslo. 2000 kroner billigere enn å bestille hele veien fra Oslo. Vi måtte riktignok tåle en mellomlanding i Madrid på vei fra Amsterdam til Rio også, men den sparte oss for mye penger, så da var det valget enkelt.

I Sør-Amerika ville vi innom mange steder. Planen var Foz do Iguassu, Machu Picchu og La Paz, før vi skulle ende opp i Buenos Aires. I tillegg går mange av flyene rundt i verdensdelen innom Santiago de Chile, der vi øynet mulighetene til en lang mellomlanding.

Foz do Iguassu var enkelt å finne frem til. Hit går det mange fly daglig fra Rio, til bare noen hundrelapper. Dermed ble Fos do Iguassu også utgangspunktet for resten av turen. Her gjaldt det å finne den beste flyruten som kunne ta oss innom både Machu Picchu (Cusco), La Paz og Santiago, for så å ende opp i Buenos Aires.

Akkurat derfor er Iguassu et fint sted å være. Her møtes grensene fra Paraguay, Brasil og Argentina, og dermed har man tre ulike flyplasser i tre ulike land å velge mellom. Det gir mange mulige kombinasjoner å velge imellom. Skal man videre til Argentina først, bør man reise fra den argentinske flyplassen. Den brasilianske og paraguyanske (i Ciudad del Este) gir bedre priser oppover mot Peru og Bolivia.

Vi bestemte oss for å ta buss (cirka 14 timer) mellom Machu Picchu og La Paz, for å få se litt mer enn flyplasser på vår vei. Deretter var det bare å søke på ulike kombinasjoner av flybilletter mellom de andre reisemålene, på de datoene vi ønsket. Nevnte Momondo og Kayak har begge søkemotorer for flere byer. Her er noen av de vi forsøkte:

  • Iguassu (Brasil) – La Paz, Cusco – Santiago, Santiago – Buenos Aires
  • Ciudad del Este – Cusco, La Paz – Santiago, Santiago – Buenos Aires
  • Ciudad del Este – Santiago, Santiago – Cusco, La Paz – Buenos Aires
  • Iguassu (Brasil) – Cusco, La Paz – Santiago, Santiago – Buenos Aires

Omtrent sånn så søket i Kayak ut (selvsagt med andre datoer):

flysearch

Vi kunne selvsagt lagt inn La Paz – Buenos Aires som én flygning, uten å ta med Santiago. Mange av flyene gikk innom Santiago uansett. Dette gjorde vi imidlertid for å forsikre oss om at vi fikk lang nok mellomlanding i Santiago til å sjekke ut byen.

Mulighetene er mange, og prisene varierer veldig ut fra hvilken rute og hvilke dager du velger. Vi endte opp med første valg ovenfor, som kostet oss cirka 3200 kroner per person for rundreisen, en pris som fikk selv personalet på Ticket til å heve øyebrynene da jeg møtte opp og dikterte hva jeg ville ha (vi hadde gavekort, så vi måtte handle over disk der, fremfor på nett). Et lite bytte i rekkefølgen av flyplasser kunne fort sende prisene opp nærmere 6000 kroner, så det lønner seg å lete!

For ordens skyld: Vi mellomlandet i Lima (Peru) både på vei fra Iguassu til La Paz og fra Cusco til Santiago. Mellomlandinger er ofte billigere enn direktefly, og skal du til Cusco, må du innom Lima nesten uansett.

Bussen fra La Paz til Cusco booket vi gjennom Kanoo Tours, en operatør som formidler billetter til ulike busselskaper. Vi endte opp med å reise med Salvador, som viste seg å ha veldig komfortable busser, som tok oss direkte fra La Paz til Cusco, med unntak av at vi måtte av bussen på grensa for å gå gjennom passkontrollen. Under 300 kroner per person for en såpass lang tur er ikke verst, særlig ikke når man får en grei natts søvn i en stol som er nesten like god som en hotellseng.

På denne måten kom vi oss altså med fly Oslo – Amsterdam – Rio – Iguassu – La Paz og Cusco – Santiago – Buenos Aires – Amsterdam – Oslo for drøye 9.000 kroner per person. I tillegg kom altså 300 kroner for en busstur mellom La Paz og Cusco. Det er mye penger, men samtidig veldig mye for pengene. Det lønner seg å lete!